Over het bedrijf

FISIC

FISIC ontwikkelt, produceert en verkoopt de Fisic Medimate zelftest voor zorgprofessionals, patiënten en onderzoekers. FISIC doet dit op basis van het eigen meetplatform wat gebruik maakt van capillaire elektroforese. Met de Medimate zelftest biedt FISIC de mogelijkheid om op elke locatie uit een enkele druppel in een paar minuten verschillende parameters te meten. Met de Medimate worden efficiëntere zorgvormen mogelijk waardoor de kwaliteit van leven van de patiënten verbetert.

  • De Fisic Medimate is wereldwijd de eerste zelftest voor lithium.
  • De Fisic Medimate is wereldwijd de eerste zelftest gebaseerd op elektroforese.

Geschiedenis

De eerste publicaties van elektroforetische scheiding van ionen op een Lab-on-a-Chip verschenen begin jaren 90 aan het eind van de vorige eeuw. De Universiteit Twente heeft vanaf 1998 geëxperimenteerd met de techniek. Tussen 2000 en 2004 is tijdens een promotie-onderzoek aangetoond dat het mogelijk is om direct vanuit een bloeddruppel verschillende ionen te detecteren, zoals natrium, kalium en lithium. FISIC is na dit promotie-onderzoek opgericht en is een spin off uit de Lab-on-a-Chip groep van Prof. Dr. Ir. Albert van den Berg van de Universiteit Twente.

Vanaf 2005 heeft FISIC, de techniek verder ontwikkeld tot de Medimate zelftest. In 2012 leidde dit tot de eerste zelftest voor lithium, deze zelftest kon door professionals op de poli en patiënten thuis gebruikt worden. In 2015 is besloten om de techniek door te ontwikkelen om deze betrouwbaarder, nauwkeuriger maar ook veelzijdiger te maken. Na dit ontwikkelingstraject zijn in 2018 en 2019 nieuwe validatiestudies uitgevoerd. Vanaf dit moment kan de Medimate kalium, creatinine en lithium in plasma, veneus volbloed en vingerprikvolbloed meten en natrium, kalium en creatinine in urine. Tevens is aan de meting een extra detectie voor het vaststellen van beschadiging van de bloeddruppel toegevoegd.

In de periode 2019 en 2020 is de Medimate bij verschillende toepassingen getest en sinds 2021 is een testpakket beschikbaar voor professioneel gebruik voor onder meer het meten op de poli van GGZ instellingen. Belangrijke gebruikers zijn psychiaters die patiënten begeleiden met bipolaire stoornis die lithium gebruiken. Daarnaast kan de Medimate ook thuis gebruikt worden door patiënten zelf.

Intellectueel eigendom

Het Medimate platform wordt beschermd door verschillende patenten in EU en USA die in het bezit zijn van FISIC. Daarnaast is FISIC eigenaar van de merknamen FISIC en Medimate in de EU.

Missie & Visie
Meer weten?
Ik wil meer weten Via de button kunt u ons een vraag stellen, ons benaderen voor een productpresentatie of een gesprek aanvragen.