22/09/2021 - Lithium thuistest

Foto: Pieternel Kölling & Steven Staal (Fisic) na een training voor thuisgebruik.

Het begon allemaal in een skilift waarin Pieternel Kölling (psychiater) met een vriend, professor Albert van den Berg (Universiteit Twente o.m. Lab-on-Chip technologie) het idee besprak een directe manier te ontwikkelen om de lithiumspiegel van patiënten te meten. Hoe mooi zou het zijn om dit tijdens een consult aan het bureau van de behandelaar te doen of zelfs door een patiënt zelf thuis. Een belangrijke drijfveer achter dit idee voor Pieternel Kölling: het voorkomen van lithium intoxicaties.

Foto: Pieternel Kölling & Steven Staal (Fisic) na een training voor thuisgebruik.

Op locatie lithium meten

Die ontwikkeling is in gang gezet en inmiddels biedt Fisic met de Medimate de mogelijkheid om lithiummetingen op locatie uit te voeren. Naast lithium wordt tegelijkertijd ook kreatinine en de nierfunctie gemeten. Binnen een aantal minuten kan de psychiater of gespecialiseerde GGZ-verpleegkundige het resultaat bespreken met de patiënt.

Lees hier meer over de Medimate

Een aantal patiënten gebruikt de Medimate ook thuis. Voorlopig nog in een studieproject, waaraan ook één van de patiënten van Pieternel Kölling deelneemt. De ervaringen daarmee moeten uiteindelijk leiden tot een grootschaliger inzet van de Medimate voor thuismetingen.

Door meer inzicht een hogere kwaliteit van leven

Het voordeel daarvan is dat de patiënt zelf inzage heeft in de lithiumspiegel. Het voorkomt twijfel of deze wel goed is. Bijvoorbeeld als de patiënt zich anders voelt of gedraagt of bij ziekte, tijdens vakanties en op warme dagen. Een bezoek aan een laboratorium of prikpost is dan niet nodig. En de patiënt hoeft ook niet meer lang te wachten op de uitslag.

Lees meer over gebruiker en poli ervaringen

Door beter inzicht in de lithiumspiegel voelen patiënten zich minder onzeker en zijn meer betrokken bij hun behandeling. Het resultaat daarvan is dat de therapietrouw toeneemt en veel patiënten hun gedrag rond de medicatie aanpassen.

Zo ervaren ze wat een constante en goede lithiumspiegel voor hen en hun omgeving betekent, zoals Ingrid Knipping tijdens haar onderzoek heeft ervaren.

Thuis testen komt dichterbij

De wens voor een zelftest thuis en melding van de lithiumwaardes aan behandelaars met een grafiek over het verloop ervan, sprak Pieternel al in 2010 uit in een video. Daarin schetst ze haar toekomstbeeld voor een Lab-on-Chip diagnose.

‘Als we dat met de Universiteit Twente voor elkaar kunnen krijgen, benaderen we bijna het ideaal in mijn beleving,’ meldt Pieternel tot slot in de video.

Met het thuis meten van de lithiumspiegel met de Medimate is nu een belangrijke stap gezet en komt de lang gekoesterde wens van Pieternel in vervulling. De patiënt kan op elk moment meten en Pieternel kan via een app de meetgegevens direct inzien, controleren en als dat nodig is ook overleggen met de patiënt om de medicatie aan te passen.

Zelf lithium meten

Thuismetingen zijn nu nog op beperkte schaal voor patiënten in overleg met hun behandelaar mogelijk.

Op de poli meten

Lees meer over het Medimate GGZ-testpakket De Medimate is voor behandelaars beschikbaar om zelf op locatie via een vingerprik lithium en kreatinine te meten. Dit geeft psychiaters en gespecialiseerde GGZ-verpleegkundigen in enkele minuten up-to-date informatie over de lithium, creatinine en nierfunctie bloedspiegels van patiënten. De resultaten kunnen direct besproken worden en de medicatie afgestemd worden als dat nodig is. Met als groot voordeel: meer zekerheid voor behandelaars en patiënten.