Ingrid Knipping is verpleegkundig specialist GGZ en deed voor haar afstudeerproject onderzoek naar het gebruik van de @Fisic Medimate.
Ingrid heeft in de praktijk ervaren dat mensen het op prijs stellen dat ze maar één keer voor de driemaandelijkse lithiumcontrole bij hen thuis hoeft te komen. De meeste ouderen hebben geen moeite met een vingerprik. Ze vertelt over haar ervaringen in een artikel over de Point of Care meting met de Medimate in PlusMinus - hét magazine voor patiënten met een bipolaire aandoening.
“Omdat je direct kunt bijstellen, heb je mensen snel op de rails. In de zomermaanden komt het regelmatig voor dat ik de lithiumdosering naar beneden bijstel. Als het warm is, kan de lithiumspiegel te hoog worden. Ouderen drinken slecht, het dorstgevoel is minder en de lithium wordt minder snel afgebroken. Bovendien wordt spierweefsel omgezet in vetweefsel dat de medicatie langer vasthoudt. Daardoor wordt de spiegel te hoog. Het is een goed apparaat om mee te werken. Het instellen van lithium gaat ook sneller. Nu kan je zo nodig direct het beleid aanpassen.”
Ingrid pleit als verpleegkundig specialist GGZ voor de autonomie van patiënten. “Het is belangrijk dat mensen bekwaam zijn wat betreft hun eigen aandoening, daardoor worden ze minder afhankelijk van de hulpverlening. Niemand kent zijn eigen lijf beter dan degene die de medicatie slikt.
Als je lang medicatie gebruikt weet je of het wel of niet goed zit. Als je zelf de meting doet, wordt het meer je eigen ding. Het is een goed idee als mensen met een bipolaire aandoening zo’n apparaat zouden krijgen. Het netwerk kan een belangrijke rol spelen als de lithiumspiegel van de patiënt sterk afwijkt. De patiënt of een betrokkene doet een meting, en het resultaat komt vervolgens bij de behandelaar terecht. Op het moment dat het niet goed gaat, kunnen ze hulp inroepen. Een goed vangnet is lastig, want de druk op de (geestelijke) gezondheidszorg is groot.’
Het hele artikel in PlusMinus over dit handzame Point-of-Care apparaat, kun je via deze link lezen.