19/01/2023 - Blog 1 Uitdroging

Foto:Judith Judith Beurskens is Verpleegkundig Specialist op de afdeling Maag, Darm en Leverziekten van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. "Een van de functies van een Verpleegkundig Specialist is dat je onderzoek doet naar innovaties.

Binnen deze opleiding wordt je opgeleid om daar ook projecten voor op te zetten,” meldt Judith tijdens een gesprek over het onderzoek dat zij heeft opgepakt naar het zelf kunnen meten van urinemonsters door patiënten met ernstig darmfalen. Dat onderzoek heeft in de eerste fase veelbelovende resultaten opgeleverd en gaat in 2023 de klinische fase in. Op basis van gesprekken met Judith vertellen we graag meer over de eerste en tweede fase van dit onderzoek in vier verschillende blogs.

“Van mensen die een ernstige vorm van darmfalen hebben, is het lichaam niet meer in staat om voldoende vocht of elektrolyten en soms ook voedingsstoffen op te nemen. Die patiënten hebben of motiliteitsstoornissen, dat wil zeggen dat de maag of de darm te weinig kneed om de voeding goed klein te maken. Of hebben een stuk darm wat weg is gehaald (korte darm). En heel vaak hebben deze mensen dan ook een stoma,” licht Judith het type patiënt en de aandoeningen toe waarvoor zij dit onderzoek is gestart.

“Als die stoma heel hoog in de darmen is aangebracht, is dat de plaats waar nog heel erg veel vloeistof door de darmen gaat. Dat is zelfs zes tot acht liter per dag, om die voeding fijn te maken en uit elkaar te halen om dan verder in het verloop van de darm ook te worden opgenomen,” vervolgt Judith haar uitleg.

Mensen die zo hoog in de darm een stoma hebben, verliezen daarom veel vocht en hebben een extra risico op uitdroging. Vanwege de hoge uitgang wordt de stoma ook wel een high output stoma genoemd. Omdat deze mensen door dat hoge vochtverlies ook veel elektrolyten en voedingsstoffen kwijtraken, nog voordat dit door het lichaam opgenomen kan worden, krijgen ze vaak voedingsstoffen direct in de bloedbaan toegediend: Totaal Parenterale Voeding (TPV). Of dienen dan thuis via een infuus extra vocht met elektrolyten of soms ook magnesium of fosfaten toe.

Op dit moment is het de patiënt die feitelijk als eerste tekenen van uitdroging ervaart. Het gaat dan onder meer om hoofdpijn, dorst of zelfs kramp. Maar dat hoeft niet altijd een signaal van uitdroging te zijn. Het komt vaak voor dat ze dat niet op tijd doorhebben.

Dat vroegtijdig signaleren kan door het natriumgehalte in de urine te meten. Dat nu nog via een laboratoriumtest verloopt. Maar als het aan Judith ligt, meten patiënten dit voortaan zelf met de Fisic Medimate. Lees meer over de ervaringen in dit artikel.