Putting you in control
Nederlands English

22/04/2018 - 'Zoutmeter app' in de prijzen

'Best Innovation' prijs voor zoutmeter app op Dutch Hacking Health 2018

Tijdens het weekend van 20-22 april vond de Dutch Hacking Health 2018 plaats. Verschillende ideeën voor innovaties in de zorg werden gepitched en deelnemers konden zich bij een team aansluiten dat tijdens het weekend het idee verder uitwerkten naar een conceptoplossing.

Ook CE-Mate deed mee waarbij het Medimate Minilab als basis diende voor het bepalen van het zoutgehalte in urine. Jean-Paul Vendeville, aios interne geneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en bezig met een promotieonderzoek binnen de vasculaire geneeskunde, wil een feedback-app ontwikkelen die zijn gegevens ontvangt van het minilab.

Hart en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in de wereld en bovenmatig zoutgebruik is een belangrijke risicofactor. De aanbevolen maximale hoeveelheid per dag is zes gram, maar in Nederland eten we gemiddeld tien gram.

Jean-Paul: “Hoe weet je nu hoeveel zout je eet? 85 procent zit verborgen in ons voedsel, slechts 15 procent komt uit ons zoutvaatje. Voor de huidige meetmethode moet je 24 uur urine verzamelen en dan krijg je informatie over één enkele dag. De uitslag hoor je pas later.

Met onze zoutmeter kun je thuis met één enkele druppel urine je zoutgebruik meten. Met direct resultaat. De bijbehorende app vergelijkt de gemeten zoutwaarde met jouw persoonlijke doel.

De gepresenteerde conceptapplicatie viel goed in de smaak bij de jury en won de prijs voor 'Best Innovation'.

hacking_healt_2018 Jean-Paul Vendeville van het UMCU tijdens de presentatie van de ze zoutmeter app