Putting you in control
Nederlands English

Lab on a chip technologie

Een Lab-on-a-Chip (LOC) is een systeem welke één of meerdere laboratorium functies integreert in een chip van enkele vierkante milli- of centimeters groot. De wereld van Lab-on-a-Chip wordt ook wel aangeduid als "Micro Total Analysis Systems" (µTAS). De miniaturisatie die nodig is voor het integreren van laboratorium functies op een dergelijk klein oppervlak is mogelijk gemaakt door de combinatie van microelectronica technologie zoals gebruikt voor computerchips en microfluidica, het manipuleren van vloeistoffen op de micro schaal.

Een van de belangrijkste aspecten van miniaturisatie is het verschil in schaling tussen oppervlakte en volume. Reduceer de ribben van een kubus maar eens met een factor twee, het oppervlak is nu 4 maal zo klein geworden terwijl het volume 8 maal zo klein is geworden. Dit betekent dat fysische effecten die oppervlakte gerelateerd zijn uiteindelijk de overhand zullen nemen ten opzichte van effecten die volume gerelateerd zijn. Dit brengt vele nieuwe mogelijkheden maar ook uitdagingen met zich mee.

Enkele voorbeelden van voordelen van LOC zijn:

  • Kleine volumes
  • Snelheid
  • Process controle, omstandigheden zijn goed te controleren
  • Compactheid die decentraal meten mogelijk maakt
  • Lage kostprijzen
  • Veiligheid door kleine volumes en kleinschalige reacties

Na de eerste op silicium gebaseerde transistor in 1954 heeft het veld van de halfgeleider electronica een enorme vlucht doorgemaakt wat heeft geleid tot zeer geavanceerde structuren en productietechnologieën wat weer heeft geleid tot o.a. mobiele telefonie zoals wij dat nu kennen. Juist deze productietechnologieën worden veelvuldig gebruikt voor het maken van LOC en materialen die hiervoor gebruikt worden zijn dan ook een afgeleide van silicium. Glas in verschillende smaken is daar een goed voorbeeld van. Inmiddels verbreden de mogelijkheden voor LOC productie zich en wordt er ook gewerkt met plastics zoals bijvoorbeeld PDMS.

Medimate werkt nauw samen met o.a. de Universiteit Twente op het gebied van Lab-on-a-Chip. Voor meer informatie over Lab-on-aChip verwijzen wij u naar de website van Prof. Dr. Ir. Albert van den Berg.